sv / en

Historik

Idén till det som skulle bli Lövsta Future Challenge kläcktes av Louise ”Lussan” Nathhorst och Tinne Vilhelmson Silfvén. Antonia Ax:son Johnson ställde sig via Lövsta Stuteri bakom talangprogrammet och resten är historia.

LFC Dressage Final 2017. Foto: Bo Bennergård

En tillbakablick

Sedan 2011 har Lövsta Future Challenge vuxit och i dag är det känt som den främsta satsningen i Sverige när det gäller att stötta och utveckla Unga Grand Prix Hästar och U25-ryttare i dressyr och hoppning. Finalerna rids under de prestigefyllda tävlingarna Gothenburg Horse Show och Sweden International Horse Show, en chans för de blivande stjärnorna att både få erfarenhet och mersmak för de internationella arenorna. Vid utvalda tillfällen arrangeras Lövsta Future Challenge International, där vi bjuder in de högst FEI-rankade U25-ryttarna i både hoppning och dressyr. Sedan 2020 arrangerar LFC även en talangtour för unga hästar i USA, Wellington.

Vi är stolta över att Lövsta Future Challenge idag är väletablerat inom svensk dressyr- och hoppning. Det har blivit ett självklart mål på vägen och en viktig milstolpe i karriären, vi inspirerar ryttare, hästägare, tränare och uppfödare att nå Grand Prix.

I början av Lövsta Future Challenge Dressage var det svårt att få klasserna fulla och den genomsnittliga procenten var relativt låg. Sedan dess har kvaliteten höjts avsevärt och idag krävs det oftast ritter över 70% för att vinna i kvalen, varje år förbereder vi ca 60 ekipage för Grand Prix.

Ekipagen som deltagit i Lövsta Future Challenge Dressage går också vidare till internationella karriärer och deltar i mästerskap. Den tidigare U25-ryttaren Emilie Nyreröd har till exempel representerat Sverige i ett EM och hästen Jimmie Choo SEQ var med i det svenska OS-laget 2016.

Steget in i hoppningen

Under 2014 tog Lövsta Future Challenge steget in i hoppningen genom en satsning på Unga Hästar och U25-ryttare. Finalerna går av stapeln i Scandinavium under Gothenburg Horse Show. Upplägget för hoppningen ser något annorlunda ut från dressyren men de har samma värdegrund.

Årligen deltar mellan 15-20 ryttare i LFC Jumping U25 och ca 160 hästar i LFC Jumping Unga hästar. Vi kan redan nu se att många av de deltagande hästar och ryttare tar sig an de internationella arenorna med ett boostat självförtroende. Flera av de idag etablerade landslagsryttarna har deltagit i LFC Jumping U25 så som tex, Evelina Tovek, Jonna Ekberg och Erica Swartz för att bara nämna några.

Peder Fredricson & Gamelus R - vinnare av SWB stallion Trophy. Här tillsammans med LFC's projektledare Emelie Broman Tegelberg. Foto: Roland Thunholm

Juan Matute med Quiantico vann LFC International tävlingar under EM 2017. Foto: Malin Larsson

Den internationella arenan

Första gången Lövsta Future Challenge International arrangerades var under EM i Göteborg 2017 på Ullevi. Europas bästa U25 ryttarna i både hoppning och dressyr bjöds in för att tävla mot varandra samt inspireras av elitryttare på den absoluta toppnivån inom både hoppning och dressyr.

Under 2019 arrangerades Lövsta Future Challenge International för andra gången och då i samband med Stockholm Horse Week, en del av Longines Global Champions Tour på den anrika OS arenan Stadion mitt i Stockholm. 2020 arrangerades Lövsta Future Challenge International Dressage under Gothenburg Horse Show och två svenska U25-ryttare fick möta utländska U25-ryttare.

2021 arrangerades Lövsta Future Challenge International för tredje gången och den här gången fick Europas bästa U25-ryttare mötas i den anrika OS arenan. Dessutom avgjordes finalen av LFC Jumping Unga Hästar under varma junidagar på Stadion.


USA

2020 tog Lövsta Future Challenge steget över Atlanten och lanserade en talangtour för unga dressyrhästar i USA. Dressyrtouren är öppen för hästar upp till tio år och består av åtta nationella kval. Vinnaren av respektive kval erhåller en plats i finalen som går av stapeln sista veckan av AGDFs tävlingar på den internationella arenan. Vi hoppas att detta initiativ ger ekipagen möjligheten att samla på sig värdefull rutin inför framtida utmaningar. Under 2022 presenterade vi för första gången Lövsta Future Challenge för 7-åriga hopphästar i Wellington. Visionen är densamma, att ge även de unga hopphästarna bästa möjliga förutsättningar att utvecklas mot
internationell toppsport.