sv / en

Hästen & hållbar utveckling

Skriften ”Hästen och hållbar utveckling” togs fram 2016 för att ge en samlad bild av hållbarhetsutmaningar kopplat till hästen och för att lyfta goda exempel.

Foto: Inga Lill Snitt

Hästen som planetskötare

Den här skriften ger en översikt kring vilka områden och hållbarhetsutmaningar som är kopplade till hästen. Vi som författat den hoppas kunna bidra till en helhetsbild och inspirera till att vi tillsammans ökar takten i förändringen till ett hållbart samhälle med hänsyn till planeten, människor och våra husdjur. Med en gemensam ambition har återigen fyra starka aktörer gått ihop i framtagandet av den nya versionen som lanserades 2021.

"Vi är så glada och stolta över att kunna presentera en ny version av rapporten ”Hästen och Hållbar utveckling”. Det har hänt mycket sedan rapporten lanserades 2016 och man blir verkligen inspirerad av att se vilket uppsving engagemanget kring miljö och hållbarhet fått sedan dess. Vi hoppas att alla i hästvärlden kan få nytta av kunskap och praktiska tips som ”Hästen och Hållbarhet” förmedlar. Det finns verkligen nått för alla i den.”

Alexandra Mörner Lövsta Stuteri

”Vi vill synliggöra vattenfrågan då de pågående klimatförändringarna ökar osäkerheten kring tillgång av vatten vid rätt tid och i rätt mängd även här i Sverige.”

Camilla Välimaa HållbarHäst

Ambitionen är att skriften ska inspirera till ännu fler aktiva konsumenter och företag och till samarbeten kring hur vi kan få lönsamma och hållbara hästverksamheter idag och i framtiden. Texterna beskriver vad det betyder att bli hållbar och ger tips om vilka steg vi kan ta. Det är viktigt att du sedan väljer de lösningar som passar bäst för dig, din sköthäst, dina hästar och din verksamhet utifrån de förutsättningar du har. En förändring sker genom många olika steg och vi kan alla bidra i stort eller smått till att skapa en hållbar och blomstrande värld där våra samhällen fortsätter att utvecklas.

Den senaste versionen av Hästen och Hållbar utveckling har uppdaterats med ny information, användbara tips samt och ett helt nytt kapitel om vatten. Rapporten visar vilka områden som hästnäringen behöver fokusera på och lyfter goda exempel.

Den nya publikationen har producerats av HållbarHäst och möjliggjorts tack vare finansiering och samarbete med samarbete mellan Hästnäringens Nationella Stiftelse, Lövsta Stuteri, Svenska Ridsportförbundet, Got Event och ZeroMission.

Kontakt