Vinnare 2022 - Ecoline & Equused

Juryn för Lövsta Future Challenges Hållbarhetspris har 2022 valt två pristagare som båda representerar och möter upp ett behov på marknaden samtidigt som de visar vägen för en viktig trend inom hästnäringen.

Jennie Vornanen på Equused och Madeleine Svenningsson på Ecoline

Ecoline och Equused är två företag som visar hur man med säker second hand och återbruk kan ställa om till en mer hållbar konsumtion. Allt fler förstår fördelarna med att investera i kvalitet och att vårda hästens- och ryttarens utrustning för att ge produkterna ett långt liv.

Equused är idag häst-Sveriges största webshop inom second hand och de möjliggör både köp och försäljning av begagnad hästutrustning på ett enkelt och tryggt sätt. Det råder stor brist på hantverkskunniga sadelmakare, men hos Ecoline kan du på ett lättillgängligt sätt få hjälp att renovera och laga utrustning. Företaget går också i frontlinjen och vågar satsa på klimatsmart hästutrustning av högsta kvalitet.

Det är otroligt roligt och ärofyllt att bli tilldelad Lövsta Future Challenge hållbarhetspris. När jag startade Ecoline Hästsport AB för tre år sedan låg rapporten ”Hästen och hållbar utveckling” av Hållbar Häst till grund som inspirationskälla. Framförallt var det avsnittet om hästens och ryttarens utrustning som väckte en nyfikenhet om att ta reda på mer om produktion och material. Lövsta Future Challenge har inspirerat mig och jag hoppas att Ecoline Hästsport AB nu kommer inspirera andra i omställningen till att göra klimatsmarta val!

Madeleine Svenningsson VD och grundare för Ecoline

Det ligger så mycket arbete bakom Equused, så det är roligt att få erkännande för det man skapat. Med Equused vill jag sprida nyttan av att handla på den begagnade marknaden och sprida kunskap om vad ny konsumtion faktiskt kostar, både för miljö och människor.

Jennie Vornanen Grundare av Equused

Årets pristagare kommer att ta emot priset under en heldag på Lövsta Stuteri. De erhåller även ett ekonomiskt bidrag på vardera 5000 kronor, ett avsnitt om sina verksamheter i Lövstas podcast ”15 Minuter…” samt biljetter till en heldag under Stockholm Horse Week.

Juryns motivering

Både Equused och Ecoline bryter mark i en nygammal framtidsbransch; återbruk och reparation. De arbetar aktivt för en hästnäring med mer hållbar konsumtion. Genom samarbete med bland annat transportörer verkar de för att säkerställa kvalitet och hållbarhet i samtliga led. Dessutom har de siktet inställt på att bedriva ekonomiskt hållbara verksamheter, vilket gör dem till förebilder för kommande entreprenörer inom branschen.

Juryn består av Alexandra Mörner (Hållbarhetsansvarig Lövsta Future Challenge), Camilla Välimaa och Jenny Blomberg (Hållbar Häst) och Linnea Källgren (Lövsta Stuteri).