Malmö Civila Ryttareförening är årets vinnare av Lövsta Future Challenges Hållbarhetspris

Lövsta Future Challenges jury för Hållbarhetspriset har i år valt en vinnare som med hjälp av hästen och stallet arbetar för att bidra till ett mer öppet och inkluderande samhälle. I nästan 20 år har Malmö Civila Ryttareförening uthålligt och med ett stort engagemang gjort klubben till en välkomnande plats för alla.

Foto: Christian Dirksen

MCRs anläggning ligger placerad precis intill ett antal stora bostadsområden vilket gjorde att det kändes helt naturligt för ridskolechefen Kris Kringstad att hitta sätt att öppna stallet för fler. Föreningen har ända sen början av 2000-talet haft olika typer av aktiviteter för att nå ut i samhället och göra stallet en öppen plats för alla. Idag så har klubben en kostnadsfri och öppen verksamhet fyra dagar i veckan. Mellan 80-100 barn och ungdomar som inte redan rider på klubben får varje vecka chansen att umgås med hästarna och rida. MCR har också en särskild grupp för barn med autism och en kostnadsfri föräldrarridning ett par gånger per termin för att ge föräldrarna en större inblick i ridning.

Som på många ridskolor så hjälper de äldre mer vana de som är nya i stallet och på MCR möts unga från olika kulturer och bakgrund. Stallet blir en plats där man lär sig våga mer och där man hittar vänner oavsett ålder, erfarenhet och bakgrund. Det är inte bara barnen och ungdomarna som uppskattar klubbens verksamhet, stallet blir också en plats där vuxna och föräldrar kan träffas.

Chef för MCR är Kris Kringstad, trebarnsmamma, ridinstruktör, sjukgymnast och eldsjäl. I egenskap av B- tränare i hoppning har hon tränat ponny och juniorryttare i hoppning upp till mästerskapsnivå. En nyckel till den kostnadsfria öppna verksamheten klubben driver är ett långsiktigt samarbete med kommunen som till stor del finansierar verksamheten. Men den kanske viktigaste faktorn är den fantastiska personalen och de tjejer och killar i klubben som bidrar så mycket.

På frågan om hur man år efter år mäktar med att driva en så omfattande verksamhet så svarar Kris Kringstad att det är glädjen över att kunna dela vår fina sport med många och ge alla dessa barn och ungdomar chansen att möta hästen.

”Många av dom som söker sig till MCR har aldrig varit nära en häst förut och den stolthet och självsäkerhet som ofta växer fram betyder mycket”.

Kris Kringstad Chef Malmö Civila Ryttareförening

Rim och favorithästen Wish. Foto: Danilo Nenadovic

Rim Alattar, 15 år, kom till stallet genom klubbens Spontanridning för ett par år sedan men idag rider hon i vanlig grupp. Hon berättar att ”Spontan” har betytt mycket för henne, att det hjälpt henne att komma över rädslor och att hon blivit psykiskt starkare.

”Det jag lärt mig kan jag använda varje dag även utanför stallet”, berättar Rim. ”Negativ energi liksom försvinner när man är i stallet och när man rider”, fortsätter Rim. ”Jag var verkligen jätterädd för hästar, vågade inte ens gå nära men personalen hjälpte mig, uppmuntrade mig och de fick mig att förstå att det inte var farligt. ”Så länge man lever så ska man prova så mycket som möjligt enligt mig och ridsporten har lärt mig att man aldrig ska ge upp” avslutar Rim.

Begreppet hållbarhet omfattar ju så mycket mer än miljöaspekten, en tillit och öppenhet mellan människor är otroligt viktigt för att vi långsiktigt ska klara att driva förändring för ett mer hållbart samhälle. Därför är jättekul att lyfta fram MCR som hittat ett så bra sätt att jobba på. Det man får med sig från stallet och att arbeta med hästen, vara nära hästen har man med sig hela livet, säger Alexandra Mörner från Lövsta Future Challenge.

Intressant är också att Svenska Ridsportförbundets Skånedistrikt har som enda distrikt i Sverige uthålligt drivit vikten av att ridsporten kan vara en avgörande faktor i arbetet för ett mer öppet och tolerant samhälle. Sedan 2015 så har de en inkluderingskonsulent anställd och arbetar genom verksamhetsområdet ”Ridsport för Alla” för att hjälpa fler klubbar att starta projekt som syftar till att fler ska få chansen att komma nära hästen.

Priset delas ut till MCR vid Lövsta Future Challenges event under Gothenburg Horse Show den 6:e april. De får biljetter till Gothenburg Horse Show under lördagen och ett ekonomiskt bidrag för att kunna fortsätta och utveckla sin verksamhet för att ge fler chansen att komma nära hästar.

Juryns motivering

I nästan 20 år så har Malmö Civila Ryttareförening på olika sätt arbetat för att stallet ska vara en öppen och inkluderande plats för alla. Genom samarbete med kommunen, engagerad ledning och fantastiska klubbmedlemmar finns idag en kostnadsfri öppen verksamhet fyra dagar i veckan för alla som längtar efter att komma nära hästen, utmana sig själva och lära sig mer. Deras öppna och välkomnande verksamhet är inte bara viktigt för de unga som söker sig dit utan är lika värdefullt för befintliga medlemmar och föräldrar och ger nya relationer och perspektiv.

Juryn består av Alexandra Mörner (Axfoundation, Lövsta Stuteri), Camilla Välimaa (WWF, hållbarhäst.se) Jenny Blomberg (ZeroMission, hållbarhäst.se) Henrik Ersgård (SvRF)