Inspirationssamtal med Scott Brash på Lövsta Future Challenges final

Scott Brash

Under Gothenburg Horse Show bjöd Lövsta Future Challenge in till mingel och inspirationssamtal tillsammans med Scott Brash. Den inbjudna publiken fick lära känna Scott och hans historia och väg till världstoppen. Världsstjärnan bjöd dessutom på massvis med inspiration och praktiska tips, serverat med en stor dos av ödmjukhet.

-"Det finns många olika sätt och vägar till att bli en framgångsrik ryttare. Mitt råd är att ta in så mycket du kan, titta på olika system, och ta in det du tror på. Det är viktigt att ha en bra relation med sitt team och bry sig om, se dom, uppskatta, prata med teamet om allt möjligt.

Scott Brash har inte tagit sig till världstoppen den traditionella vägen, genom en karriär som ponny- och ungdomsryttare. Han red visserligen, men det var inte tal om några stora tävlingar. Det var först i vuxen ålder som han tog de första stegen mot en karriär som tävlingsryttare.

De första åren var han anställd på bl. a Brendon Stud. Det blev många timmar i sadeln och massor av språng i kroppen, som mest hoppade han 23 hästar på en och samma dag!


Alexandra Mörner, som ledde samtalet, ställde frågan hur det gick till när han startade upp sin egen verksamhet.

-"Jag började med att köpa tre hästar för 2100 euro per häst. Jag lade ner mycket tid och hårt arbete på att utveckla dem och de började leverera resultat. Därifrån kunde jag börja bygga upp något på riktigt. Istället för att sälja dem alltför tidigt behöll jag dem och lyckades ta mig upp i sporten. Det var helt klart en chansning och jag sade nej till bra bud. Men för min långsiktiga karriär var det helt rätt beslut att behålla dem", förklarar han.

Historien om Sanctos

I november 2011 fick Scott ett samtal från Lord & Lady Harris som ville köpa en häst som kunde gå OS och de ville att Scott skulle rida. Scott provred Sanctos (Quasimodo Van De Molendreef – Nabab De Reve) och hans första intryck av Sanctos var att han kändes försiktig, klok och drog lite åt höger i språnget. Den blivande köparen frågade då på telefon; Kan du rida OS med min häst? Nej svarade Scott. Men kan han vinna världscupen? Ja, svarade Scott och så blev det affär och starten på vad som har blivit ett långvarigt samarbete. Scott tog lagguld vid OS 2012 (med Santos) och 2015 blev han historisk genom att vara den första ryttaren någonsin att vinna Rolex Grand Slam of Showjumping efter att ha vunnit de tre deltävlingar i rad i Aachen, Genéve och Spruce Meadows.

Scott har varit rankad nummer 1 i världens och vunnit Longines Global Champions Tour två år i rad, 2013 och 2014.

Lord och Lady Harris of Peckham och Lord och Lady Kirkham är alla en del av det framgångsrika ”Hello stables” som äger många av Scotts hästar.

-"Det är svårt att hitta bra hästägare, man måste vara öppen, tala med folk, jobba hårt, ta hand om hästen och göra rätt saker och hoppas att rätt person ser det man gör och vill vara med som hästägare", säger Scott.

En annan häst som betytt mycket för Scotts internationella framgång är stoet Ursula XII (född 2001 Ahorn-Papageno), när stoet var 15 år vann hon sin första Grand Prix hoppning tillsammans med Scott. Det var inte vilken Grand Prix som helst utan den historiskt sett med högsta prissumman på 3 miljoner dollar varav 1 miljon gick till segraren. Ursula XII tillsammans med Sanctos pensionerades 2019 och Ursula XII har sedan dess gett fem fina föl och alla har hennes härlig inställning till arbete.

Scott avslutar med att skicka med några sista goda råd till finalisterna i Lövsta Future Challenge:

-"Nyckeln till framgång är hårt arbete. Många har börjat med lite och jobbar fortfarande hårt varje dag. Det finns så mycket att lära i vår sport, man lär från hästar, ryttare, alla man möter. Ha ett bra partnerskap med din häst, se till att lär känna den och förstå den. När du vinner eller har framgångar, njut av stunden men nästa dag, fortsätt jobba hårt!"

Kontakt