Elin Mattsson och Ebba von Essen vinner finalen av Lövsta Future Challenge Dressage 2020!

Elin Mattson Beckham Foto: Roland Thunholm

Under lördagsförmiddagen avgjordes finalen av Lövsta Future Challenge Dressage 2020 på ett kallt men soligt Strömsholm. Det var åtta U25-ryttare och sju Unga Grand Prix-hästar som gjorde upp om totalt 400 000 kr. Efter en rafflande tvådagarsfinal var det till slut Elin Mattsson med Beckham som stod som segrare bland U25-ryttarna och Ebba von Essen och Dora som tog hem segern bland de Unga Grand Prix-hästarna.

De unga talangerna startade finalen med en uppvärmningsklass under fredagskvällen. U25-ryttarna red uppvärmningsklassen i FEI Grand Prix och de Unga Grand Prix-hästarna red Intermédiere II. Redan då var det några ekipage som stack ut från mängden. Emma Jönsson vann med Gerion tätt följt av Elin Mattsson och Beckham som tog hem andraplatsen i U25-klassen. Bland de Unga Grand Prix-hästarna var det SWB stoet Dora med ryttaren Ebba von Essen som visade upp sin goda form och vann inledningsklassen.

Först ut under lördagen var U25-ryttarna som red FEI Grand Prix Kür. De unga talangerna bjöd på riktigt fina ritter och det var en jämn kamp mellan fredagens topp två placerade. Men idag var det Elin Mattsson och rutinerade fuxvalacken Beckham som drog det längsta strået. Ekipaget belönades med höga poäng från domarna och slutade på 72,375% och kammade därmed hem hela 80 000 kronor. Elin gjorde sin debut i både Grand Prix och Grand Prix Kür den här helgen men för veteranen Beckham var det hans andra vinst i Lövsta Future Challenge.

—”Jag är jätteglad, jag satt och log varje steg inne på banan idag. Det var debut för oss i Grand Prix Kür och det var ett nytt program så det var lite spänt men idag vågade jag spänna bågen lite mer. Nu ska vi hålla ögonen öppna för kommande Lövsta Future Challenge-kval samt eventuella utlandstävlingar.” sa en glad Elin Mattsson efteråt.

Sen var det dags för de Unga Grand Prix-hästarna som red programmet FEI Grand Prix Young Horses 2020. Det var SWB stoet Dora och Ebba von Essen som återigen visade domarna att de är ett ekipage för framtiden. Dem tog hem sin andra seger för helgen och vann finalen bland de Unga Grand Prix-hästarna med sina oslagbara 71,535%. Stefan Jansson och Zidney slutade på en andraplats tätt följt av Emelie Nyreröd och Floppy Disc på en tredjeplats.

—”Det är inte klokt, jag har vunnit 80 000 kronor! Det känns nästan overkligt, mitt mål har verkligen varit att försöka vinna finalen den här säsongen. Men att faktiskt hålla ihop det och att vinna känns helt otroligt. Vi har haft Dora sedan hon var två år så den här vinsten betyder väldigt mycket. Lövsta Future Challenge tävlingsupplägg är superbra och det ger verkligen hästarna chansen att samla bra erfarenheter.” sa en glad Ebba von Essen efter vinsten.

Ryttarna red om totalt 400 000 kr, varav de lyckliga segrarna vann 80 000 kr vardera.
Samtliga resultat från finalklasserna finns på Equipe.